Fatbike terreur
Sinds jaar en dag verplaats ik me in de stad op mijn oude stadsfiets. De desbetreffende fiets heb ik al meer dan vijfentwintig jaar. Stamt nog uit mijn studententijd. Functioneert nog steeds prima. De fiets ís zichtbaar oud: verroest, een halve bel, een afgebroken koplamp. Niemand die het waagt deze fiets te stelen. Heerlijk om ermee naar de rechtbank te fietsen, of een politiebureau. En doorgaans sneller dan met de auto. Bijkomstig voordeel: meteen wat lichaamsbeweging; want deze fiets is natuurlijk niet elektrisch.
Fatbikers
Intussen betrap ik mezelf erop dat ik een verkeersdeelnemer ben geworden die zich groen en geel ergert aan fatbikers.
Pubers
Fatbikers zijn doorgaans jong. Pubers. Met zijn tweeën of meer zitten ze op zo’n fiets. De bestuurder vaak met telefoon in de hand. Op de weg letten en op overige verkeersdeelnemers, komt in het gemiddelde puberbrein niet op. Dus ook niet bij fatbikers.
Harder dan toegestane maximumsnelheid
Van gevaar zijn fatbikers zich niet bewust. Ze willen er ook niet op worden aangesproken. We moeten niet zo zeiken. Intussen gaan die fatbikes hard. Harder dan de gemiddelde snelheid die een auto mag rijden in het Amsterdamse centrum.
Roep om regelgeving fatbikes
Het is niet verwonderlijk dat de media de laatste maanden bol staat van verkeersongevallen met – ernstig – letsel tot gevolg. De roep om een fatbikeverbod of invoering van een minimumleeftijd, of helmplicht zwelt inmiddels landelijk aan. Maar zover is het voorlopig niet.
Botsing Dedemsvaartse voetganger
Afgelopen zomer vond in het plaatsje Dedemsvaart een botsing plaats met een fatbike. De bestuurder kwam in botsing met een voetganger. De voetganger kreeg prompt een klap op zijn bek toen hij de fatbiker aansprak op zijn fietsgedrag. De fatbiker verdween daarna als de bliksem.
Filmen met Iphone
Dit gedrag kan natuurlijk absoluut niet. Laat ik daar duidelijk over zijn. Maar wat vervolgens gebeurde evenmin.
Voortvluchtige crimineel
Deze jongen had de pech dat een omstander het hele incident met mobiele telefoon filmde. De beelden kwamen in handen van de politie. En de politie besloot deze beelden vorige week online te plaatsen. De fatbiker was volledig herkenbaar in beeld. De Telegraaf deelde deze beelden vervolgens ook. Alsof het hier om een gevaarlijke voortvluchtige crimineel was, die nationaal werd gezocht voor een moord.
Had niet volstaan kunnen worden met een minder vergaande publicatie?
De fatbiker, een jongen van 14 jaar oud, meldde zich daarop bij de politie. Opsporingsdoel bereikt. De herkenbare beelden werden kort daarop door de politie offline gehaald. De Telegraaf blurde de beelden.
Deze jongen schaamde zich onderhand vast en zeker voor de door hem veroorzaakte botsing. Én voor zijn asociale gedrag door die man vervolgens te slaan en te vluchten. Misschien handelde deze jongen, nog maar een kind, in een vlaag van paniek. Uit angst dat zijn ouders er achter zouden komen en heel boos zouden worden?
Levensles
Vluchten levert niets op. Die les heeft deze jongen hopelijk geleerd. In die zin werkt de actie van de politie wellicht preventief onder pubers.
Kracht van social media
Die beelden zijn weliswaar verwijderd, maar niet verdwenen.Het gevolg voor de puber is dat hij tot in de eeuwigheid door zijn identificerende beeldmateriaal wordt achtervolgd. Zijn reputatieschade is enorm. De gevolgen van deze lichtvaardige privacyschending voor deze jongen zijn buitenproportioneel.
Disproportionele schending privacy & reputatieschade
Dat de politie deze jongen aan de tand wilde voelen over zijn gedrag is alleszins begrijpelijk. Het middel dat is ingezet om dit doel te bereiken getuigt echter niet van zorgvuldige belangenafweging tussen het incident – botsing gevolgd door eenvoudige mishandeling – en de gevolgen voor een 14 jarig kind. Gelet op de jeugdige leeftijd van deze jongen en zijn toekomstperspectieven had het publiceren van het ongeanonimiseerde beeldmateriaal achterwege moeten blijven.
U kunt nu denken: net goed. Maar wat als het uw kind overkomt? Of uw neefje, het buurmeisje, het kind van uw beste vriend(in)? Denkt u dat dan nog steeds?
Pubers maken fouten en moeten daarvan kunnen leren. Ze verdienen in het huidige social media klimaat meer bescherming van de overheid tegen permanente reputatieschade.
Moet u voorkomen?
Neemt u gerust contact op als u een dagvaarding heeft ontvangen en moet voorkomen. Wij staan voor u klaar.
Mr. Nancy Dekens
dekens@dacrime.nl
Indien u wordt verdacht van een strafbaar feit, aarzel niet en neem contact op met een van onze advocaten.
Dekens Aytemur advocaten