Voorlopige hechtenis

Inbewaringstelling (max. 14 dagen)

De inverzekeringstelling kan maximaal zes dagen duren (drie dagen met een verlenging van nog eens drie dagen). Het kan zijn dat u binnen de termijn wordt heengezonden (dus weg mag). Indien dat niet gebeurt, wordt u voorgeleid aan de rechter-commissaris (onderzoeksrechter). Dan wil de officier van justitie dat u langer vast blijft zitten. De officier van justitie dient dan een zogeheten vordering tot inbewaringstelling in. Het gaat dan om een duur van maximaal veertien dagen.

Uw advocaat is hierbij aanwezig en heeft dan de stukken die tot dan toe zijn opgesteld ontvangen. De onderzoeksrechter zal u kort verhoren. Uw advocaat zal dan namens u een standpunt innemen over de feiten waarvan u wordt verdacht. Er zijn ernstige bezwaren tegen u vereist om u langer vast te houden. De ernstige bezwaren zien op de mate van verdenking die er tegen u bestaat. Is die verdenking wel ernstig genoeg?

Daarnaast kunt u niet zomaar in voorlopige hechtenis worden geplaatst op basis van slechts een ernstige verdenking. Er dienen ook voldoende redenen (gronden) te zijn om u in voorlopige hechtenis te houden. Er moeten in de wet opgesomde gronden aanwezig zijn om u langer vast te houden. Voorbeelden van gronden zijn: vluchtgevaarlijkheid of kans op recidive. Met de inbewaringstelling vangt de voorlopige hechtenis aan.

Uw advocaat zal bij de behandeling van de vordering tot inbewaringstelling namens u aanvoeren wat er wel en niet van de verdenking klopt in dat stadium, en in hoeverre er voldoende wettelijke gronden zijn om u langer vast te houden. Tevens zal uw advocaat kunnen vragen u onder voorwaarden (schorsing) vrij te laten, indien uw persoonlijke situatie dat vergt. Dat moet doorgaans wel onderbouwd worden aangevoerd.

Gevangenhouding (max. 90 dagen)

Vanaf het moment dat u in bewaring wordt gesteld, verblijft u in een huis van bewaring. Als u niet in beperkingen zit, mag u bellen en bezoek ontvangen. Uw advocaat zal u kort na de inbewaringstelling bezoeken om samen het dossier door te nemen. In deze fase worden de eerste lijnen van uw verdediging uitgezet en ontvangt u een kopie van uw dossier, zodat u weet welk bewijs het Openbaar Ministerie tegen u denkt te hebben.

In deze periode kunt u vrijgelaten worden. Maar als de officier van justitie vindt dat u langer vast moet blijven, wordt er een raadkamer gevangenhouding georganiseerd. De officier van justitie kan uw gevangenhouding vorderen voor dertig, zestig of negentig dagen, afhankelijk van bijvoorbeeld de vraag of er een zittingsdatum is en of er nog onderzoek loopt.

Tijdens deze raadkamerzitting – die niet openbaar is – wordt beslist of u langer vast blijft zitten. U mag hierbij aanwezig zijn, maar dat is niet verplicht. Uw advocaat kan u adviseren om wel of niet aanwezig te zijn, afhankelijk van de inschatting of dit uw vrijlating kan bevorderen. Als u ervoor kiest om wel naar de zitting te gaan, zal uw advocaat u uiteraard vergezellen. Tegen een beslissing van de raadkamer om u langer vast te houden, kunt u in principe één keer in hoger beroep gaan. Uw advocaat zal met u bespreken of dit kans van slagen heeft.

Het kan ook gebeuren dat er tijdens het onderzoek bewijs wordt gevonden dat in uw voordeel werkt, of dat er een positief reclasseringsrapport wordt opgesteld waarin wordt geadviseerd om u vrij te laten. In dat geval kan uw advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank om uw vrijlating te bepleiten. Dit leidt tot een aparte raadkamerzitting, los van de gebruikelijke toetsingsmomenten. Uw advocaat zal niet aarzelen deze route voor u te volgen als er mogelijkheden zijn om u vrij te laten.

Opgelegde beperkingen tijdens voorlopige hechtenis

Het is mogelijk dat u tijdens uw voorlopige hechtenis te maken krijgt met beperkingen. Dit betekent dat u alleen contact mag hebben met uw advocaat en geen toegang heeft tot de buitenwereld. U mag uw familie en vrienden niet bellen of ontvangen. Ook wordt u afgezonderd van andere gedetineerden en mag u niet deelnemen aan werkactiviteiten in het huis van bewaring. Daarnaast heeft u geen toegang tot kranten of tv, omdat de politie wil voorkomen dat u informatie ontvangt die uw zaak kan beïnvloeden.

Het Openbaar Ministerie legt deze beperkingen op in het belang van het onderzoek. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat bewijsmateriaal wordt weggewerkt, dat andere verdachten worden gewaarschuwd, of dat verdachten onderling informatie uitwisselen.

Deze periode kan erg zwaar zijn, omdat u alleen contact heeft met uw advocaat. Uw advocaat staat zelf ook onder beperkingen; deze mag tegenover anderen geen informatie doorgeven over u. Uw advocaat zal u in deze periode vaker bezoeken dan normaal, om u te ondersteunen.

Het versoepelen of opheffen van deze beperkingen is in deze fase de hoogste prioriteit. Uw advocaat kan bezwaar maken tegen de beperkingen door een bezwaarschrift in te dienen bij de rechtbank. Dit leidt tot een besloten zitting waarbij de rechter beslist of de beperkingen worden opgeheven. Dit hangt af van het standpunt van de officier van justitie en de argumenten van uw advocaat.

Schorsingsverzoeken voorlopige hechtenis

Als u in voorlopige hechtenis zit, is dat een van de meest ingrijpende maatregelen die het Wetboek van Strafvordering kent. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om uw strafzaak (onder voorwaarden) in vrijheid af te wachten. Een ervaren advocaat kan u hierbij helpen.

Uw advocaat kan een schorsingsverzoek indienen bij de rechter om uw voorlopige hechtenis onder voorwaarden op te schorten. Dit verzoek wordt gebaseerd op persoonlijke omstandigheden die zo dringend zijn dat vrijlating noodzakelijk wordt geacht. Denk hierbij aan het risico om uw baan te verliezen, de zorg voor kleine kinderen, of een geplande opname in een verslavingskliniek, de geboorte van een baby, een ernstig zieke partner, etc. Dit zijn voorbeelden van situaties die uw belang bij vrijlating groter maken dan het belang van het Openbaar Ministerie om u vast te houden, afhankelijk van de verdenking.

Als de rechter akkoord gaat met het verzoek, komt u onder bepaalde voorwaarden vrij. Zolang de rechtszaak loopt en u zich aan deze voorwaarden houdt, blijft u vrij. Deze voorwaarden kunnen variëren: van de algemene voorwaarde om geen strafbare feiten te plegen en mee te werken aan verhoren, tot meer ingrijpende voorwaarden zoals het inleveren van uw reisdocumenten, contactverboden, een meldplicht bij de politie, het betalen van een borgsom, elektronisch toezicht. Hoewel elektronisch toezicht vergaand is, is het in de meeste gevallen een beter alternatief dan vastzitten in een huis van bewaring.

Bij Dekens Aytemur Strafrechtadvocaten hebben we veel ervaring met het indienen van succesvolle schorsingsverzoeken, zelfs in complexe zaken. Neem gerust (vrijblijvend) contact op met ons kantoor voor advies over uw mogelijkheden.

Meld uw zaak aan

Indien u onderstaand formulier invult, zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    Dekens & Aytemur Strafrechtadvocaten