Advocaat verzet strafbeschikking nodig?
Sinds 2008 heeft het Openbaar Ministerie de bevoegdheid om bepaalde straffen op te leggen zonder tussenkomst van de rechter via een strafbeschikking. Dit geldt voor overtredingen en misdrijven waarvoor niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Als u het eens bent met de strafbeschikking, hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. Echter, omdat er geen rechter betrokken is bij de beoordeling van de zaak, is het belangrijk om uiterst kritisch te zijn bij het accepteren van een strafbeschikking.
Een strafbeschikking kan resulteren in een hogere straf dan een rechter mogelijk zou opleggen, omdat het Openbaar Ministerie op een andere manier naar de zaak kijkt dan een rechter. Het is daarom van groot belang om met een advocaat te evalueren of de opgelegde straf rechtvaardig is en of u niet te snel akkoord gaat.
U kunt verzet aantekenen tegen de strafbeschikking als u het niet eens bent met de opgelegde straf. Dit moet uiterlijk binnen 14 dagen gebeuren, nadat u die strafbeschikking heeft gekregen. Alleen dan voorkomt u dat de strafbeschikking definitief wordt. Betaal de geldboete niet als u in verzet gaat. Betalen wordt beschouwd als het accepteren van de strafbeschikking, waardoor u niet meer in aanmerking komt voor verzet.
Een strafbeschikking kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit kan invloed hebben op uw werk- of studiekansen.
Bij Dekens Aytemur Strafrechtadvocaten hebben wij veel ervaring met het indienen van verzet tegen strafbeschikkingen. Wij kunnen u helpen om de zaak opnieuw te beoordelen en, indien mogelijk, de strafbeschikking te laten intrekken of aanpassen.
Voor advies of bijstand bij verzet tegen een strafbeschikking kunt u contact met ons opnemen. Wij zorgen ervoor dat uw verzet goed wordt voorbereid en ingediend, en dat uw belangen optimaal worden behartigd.