Wat is een VOG?
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document dat bevestigt dat uw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor de specifieke werkzaamheden of functies waarvoor u de VOG nodig heeft. Dit document wordt vaak gevraagd door werkgevers, maar kan ook vereist zijn voor andere doeleinden, zoals vrijwilligerswerk of bepaalde vergunningen.
U kunt een VOG aanvragen via de gemeente waar u woont. De aanvraag kan online of in persoon worden ingediend. Vaak heeft u de goedkeuring van uw toekomstige werkgever nodig voor de aanvraag.
Justis voert een controle uit om te bepalen of er relevante strafbare feiten zijn die een risico vormen voor de gevraagde functie. Dit wordt gedaan door uw strafrechtelijk verleden te onderzoeken. Indien er geen relevante feiten worden gevonden, ontvangt u de VOG. Bij de aanwezigheid van relevante strafbare feiten kan de aanvraag worden afgewezen.
Een strafblad kan invloed hebben op uw VOG-aanvraag, afhankelijk van de aard en ernst van de strafbare feiten en de functie waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Het kan voorkomen dat een verklaring wordt afgewezen als er feiten zijn die relevant worden geacht voor de werkzaamheden waarvoor u de VOG nodig heeft.
Als u een VOG nodig heeft, maar twijfelt over de invloed van uw strafrechtelijke verleden, of als u een VOG hebt ontvangen die u niet begrijpt of aanvecht, kan het raadzaam zijn om juridische bijstand te zoeken. Dekens Aytemur Strafrechtadvocaten kan u adviseren over de aanvraagprocedure en de mogelijke impact van uw strafrechtelijke verleden op de uitkomst van de aanvraag. Als uw VOG-aanvraag wordt afgewezen, kunnen wij u tevens helpen met het aanvragen van een herbeoordeling of het indienen van bezwaar.
De beoordeling van de VOG
Het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) speelt een cruciale rol bij de beoordeling van uw VOG-aanvraag. Het COVOG beoordeelt uw VOG-aanvraag niet alleen op basis van strafrechtelijke veroordelingen, maar ook op basis van strafbeschikkingen en transacties. Dit betekent dat alle vormen van strafrechtelijke sancties worden meegenomen in de beoordeling.
Als het COVOG van plan is om de VOG niet af te geven, ontvangt u een kennisgeving per brief. Deze brief bevat de reden(en) waarom de VOG mogelijk wordt geweigerd. U heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Dit is uw kans om het COVOG te overtuigen van uw geschiktheid voor de VOG. Het indienen van een zienswijze is een belangrijke stap om uw situatie uit te leggen en eventuele bezwaren tegen de weigering te weerleggen.
Het is sterk aan te raden om u door een gespecialiseerde advocaat te laten bijstaan in deze fase. Een advocaat kan helpen bij het opstellen van een gedegen zienswijze en kan uw belangen effectief behartigen.
De terugkijktermijn bedraagt normaal gesproken 4 jaar. Dit betekent dat strafbare feiten die langer geleden zijn dan 4 jaar doorgaans niet meer relevant zijn voor de VOG-aanvraag. Daarop bestaan echter uitzonderingen. Bij veroordelingen voor zedendelicten is de terugkijktermijn onbeperkt. Dit houdt in dat dergelijke veroordelingen altijd relevant blijven bij de beoordeling van een VOG-aanvraag. En voor jongeren onder de 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar.
Uw belangen worden afgewogen tegen het belang van de veiligheid en integriteit in de functie waarvoor u de VOG aanvraagt. Dit kan inhouden dat uw persoonlijke omstandigheden, de aard van de feiten, en uw gedrag sindsdien worden meegewogen. Een gespecialiseerde advocaat kan helpen bij het benadrukken van uw positieve gedragsverandering, uw re-integratie-inspanningen, en andere relevante factoren die uw geschiktheid voor de VOG onderbouwen.
Wij kunnen u helpen bij het opstellen en indienen van een zienswijze. Onze ervaring stelt ons in staat om uw situatie effectief te presenteren en eventuele bezwaren te weerleggen. Mocht de VOG-aanvraag leiden tot een juridische procedure, dan staan wij u bij met deskundige juridische ondersteuning en advies.
Neem contact met ons op voor een consult. Wij bieden u de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding om uw kansen op het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag te maximaliseren.
Bezwaar tegen weigering VOG
Mocht de VOG niet worden verleend, dan heeft u 6 weken om in bezwaar te gaan. Indien dit bezwaar ongegrond wordt verklaard, bestaan er nog steeds de mogelijkheden van beroep en hoger beroep. Het is van belang om u hierbij door een advocaat te laten bijstaan.
Om een bezwaarprocedure te starten, dient een (onderbouwd) bezwaarschrift te worden ingediend bij het COVOG. Er kan tegelijkertijd ook een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank worden ingediend, waardoor de rechtbank als het ware een voorlopige beslissing neemt.
Als het COVOG het bezwaarschrift ongegrond heeft verklaard, kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank. De rechtbank zal vervolgens gaan kijken of het COVOG op terechte gronden heeft geoordeeld dat u uw VOG niet krijgt.
Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.