Advocaat gratieverzoek nodig?

Wilt u uw opgelegde straf geheel of gedeeltelijk laten kwijtschelden? Dit kunt u proberen door middel van het indienen van een gratieverzoek. De Koning heeft de mogelijkheid om straffen of maatregelen die door de rechter zijn opgelegd, kwijt te schelden, te verminderen, of te veranderen. Dit betekent dat u (een deel van) uw straf mogelijk niet meer hoeft uit te zitten. Iedere veroordeelde kan onder bepaalde omstandigheden een gratieverzoek indienen.

Het indienen van een gratieverzoek vereist echter een goede onderbouwing en moet voldoen aan specifieke voorwaarden. Daarom is het verstandig om hiervoor advies in te winnen bij een ervaren advocaat. Onze advocaten hebben veel ervaring met gratieverzoeken en kunnen u deskundig begeleiden bij het opstellen en indienen van uw verzoek.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat is gratie?

Gratie is het kwijtschelden, verminderen of veranderen van een straf die door de rechter is opgelegd. Gratie wordt verleend door de Koning. Dit kan alleen als uw veroordeling definitief is en er geen mogelijkheden meer zijn om in beroep te gaan tegen de straf.

Als u denkt in aanmerking te komen voor gratie, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden en de procedure. Onze advocaten kunnen u hierbij helpen.

Wanneer kan gratie worden verleend?

Gratie kan alleen worden verleend als uw straf definitief is en u deze nog niet heeft ondergaan. Om een succesvol gratieverzoek in te dienen, moet er sprake zijn van nieuwe feiten en omstandigheden. Dit betekent dat de rechter bij het opleggen van de straf geen of onvoldoende rekening heeft kunnen houden met deze omstandigheden. Of het moet aannemelijk zijn geworden dat met het (voortzetten van het) uitvoeren van de straf geen strafrechtelijk doel in redelijkheid wordt gediend.

Nieuwe feiten en omstandigheden kunnen bijvoorbeeld zijn: een verslechterde gezondheid van de veroordeelde, of het aantoonbaar verbeteren van uw leven na de veroordeling.

Onze advocaten kunnen u helpen om uw gratieverzoek goed te onderbouwen en te zorgen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan.

De gratieprocedure

Het indienen van een gratieverzoek kan gemiddeld zes maanden in beslag nemen. Zodra uw verzoek is ontvangen, zal Justis (de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) namens de minister voor Rechtsbescherming bepalen of uw straf tijdelijk wordt opgeschort. Dit betekent dat de uitvoering van uw straf tijdelijk kan worden uitgesteld totdat er een definitief besluit over uw verzoek is genomen.
Uw gratieverzoek wordt vervolgens doorgestuurd naar het gerecht dat de straf of maatregel heeft opgelegd en soms ook naar het Openbaar Ministerie. De rechter beoordeelt de nieuwe feiten en omstandigheden in uw verzoek, zoals bijvoorbeeld een terminale ziekte, en vergelijkt deze met wat er al bekend was bij het opleggen van de straf. De rechter geeft dan een advies aan de minister voor Rechtsbescherming, die uiteindelijk een besluit neemt.

Als uw gratieverzoek wordt afgewezen, kunt u binnen een jaar alleen een nieuw verzoek indienen als uw omstandigheden zijn veranderd. Daarom is het belangrijk om uw verzoek zo zorgvuldig mogelijk op te stellen. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het indienen van gratieverzoeken en kunnen u daarbij helpen.
In sommige gevallen is het mogelijk om na een afwijzing van het gratieverzoek een kort geding te starten. Wij kunnen u adviseren over de haalbaarheid van deze stap.

Neem gerust contact op met ons kantoor voor advies en begeleiding bij uw gratieverzoek.

Meld uw zaak aan

Indien u onderstaand formulier invult, zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    Dekens & Aytemur Strafrechtadvocaten