Advocaat vermogensdelict of fraude nodig?
Bent u een bedrijf of een particulier die verdacht wordt van fraude? Ook financieel strafrecht valt binnen onze specialisatie. Zowel particulieren als bedrijven worden regelmatig door ons bijgestaan in complexe fraudezaken.
Fraude is een zeer ruim begrip en kent vele varianten. Het kan variëren van valsheid in geschrifte en oplichting, tot uitkeringsfraude en faillissementsfraude. Voor al deze zaken kunt u, of uw bedrijf bij ons terecht. Zowel complexe FIOD-onderzoeken als andersoortige vormen van fraude vallen binnen ons bereik.
Bij Dekens Aytemur Strafrechtadvocaten begrijpen wij de complexiteit en de impact die fraudekwesties kunnen hebben. Wij bieden deskundige juridische bijstand om uw rechten te beschermen en uw zaak effectief te verdedigen.
Wat is fraude?
Fraude is niet gemakkelijk in een paar woorden uit te leggen. Dit komt omdat fraude in zeer veel verschillende varianten kan voorkomen. In de hoofdlijn is fraude het bedriegen van personen, bedrijven of de overheid teneinde financieel gewin te behalen.
Denk bijvoorbeeld aan een Whatsappbericht met daarin de boodschap dat u even een paar honderd euro moet overmaken, omdat anders de deurwaarder een dag later beslag komt leggen. Of een bericht van uw niet bestaande dochter die geld nodig heeft om een rekening te betalen. Dit gebeurt veelvuldig en op grote schaal.
Ook het uitlenen van uw bankpas, waarna er veel geld op uw rekening wordt gestort en er daarna snel van af wordt gehaald, is een vorm van fraude. Daarnaast zijn het verkeerd invullen van BTW-aangiftes, het onterecht aanvragen van kinderbijslag, huursubsidie en persoonsgebonden budgetten ook vormen van fraude.
De strafbare gedragingen die onder de noemer fraude kunnen worden geschaard, lijken op elkaar, maar het type gedraging verschilt. Hieronder bespreken we een aantal fraudevormen dat in het Wetboek van Strafrecht wordt onderscheiden.
Valsheid in geschrift
Het vervalsen van handtekeningen, falsificeren van diploma’s of medische documenten, het aanpassen van boekhoudkundige gegevens of het creëren van valse identiteitsdocumenten zijn allen voorbeelden van valsheid in geschrift. Het gaat dus om het valselijk opmaken of vervalsen van documenten. Hier staan zware straffen op, in het ergste geval een jarenlange gevangenisstraf. Artikel 225 Sr luidt:
1. Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.
2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift als ware het echt en onvervalst dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik.
3. Indien een feit, omschreven in het eerste of tweede lid, wordt gepleegd met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de op het feit gestelde gevangenisstraf met een derde verhoogd.
Er zijn twee vormen van valsheid in geschrift te onderscheiden: materiële valsheid en intellectuele valsheid. Materiele valsheid is het namaken of wijzigen van een bestaand document (het namaken van een paspoort bijvoorbeeld). Intellectuele valsheid is het in een origineel stuk onjuiste vermeldingen opnemen (het bijvoorbeeld invullen van een onjuiste datum op een factuur).
Om te kunnen spreken van valsheid in geschrift moet zijn voldaan aan een aantal eisen. Allereerst moet het gaan om een geschrift. Dit geschrift moet tot bewijs van enig feit kunnen dienen. Daarnaast moet het vals zijn en het oogmerk hebben gehad om als echt en onvervalst te dienen. Ook het opzettelijk gebruik maken van een dergelijk geschrift kan strafbaar zijn.
De beoordeling of er sprake is van valsheid in geschrift, is niet altijd even eenvoudig.
Wij doen er alles aan om een voor u zo gunstig mogelijk resultaat te behalen. Mogelijk is dit in de rechtszaal, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om op andere wijze de zaak tot een succesvol einde te brengen, zoals bijvoorbeeld door een sepotverzoek in te dienen bij het Openbaar Ministerie.
Oplichting
Bij oplichting (artikel 326 Sr) moet sprake zijn van “valse verdichtsels”. Artikel 326 Sr luidt:
1. Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het verlenen van een dienst, tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.
2. Indien het feit wordt gepleegd met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de op het feit gestelde gevangenisstraf met een derde verhoogd.
Vaak doet iemand zich anders voor dan hij is, zoals bij het voorbeeld van het Whatsappbericht waarin iemand doet alsof hij zijn ouders aanschrijft en hen verzoekt om geld over te maken. Ook de collecteur van het leger des heils die bij u aan de deur staat met een collectebus, terwijl diegene niet werkzaam is voor het leger des heils, maar voor zijn eigen portemonnee, maakt zich schuldig aan oplichting.
Een andere vorm van oplichting is de oplevering van een huurwoning aan de huurbaas, terwijl de keuken eruit is gesloopt, en de meterkast etc. Dat is ook oplichting. Ook het afnemen van mobiele abonnementen met inbegrip van telefoons, op naam van anderen dan degene die aan de balie staat is een vorm van oplichting. Degene op wiens naam het abonnement wordt afgesloten zit met de gebakken peren, die heeft mogelijk diverse abonnementen op zijn of haar naam, maar de nieuwe telefoon wordt door de oplichter meegenomen en vaak doorverkocht. Het op je naam zetten van kentekens, terwijl je de auto niet tot je beschikking hebt, kan ook onder oplichting vallen
Vaak worden katvangers bij dit soort oplichtingspraktijken ingezet.
Faillissementsfraude
Faillissementsfraude is fraude die wordt gepleegd voorafgaand, tijdens of door middel van het failliet (laten) gaan van een bedrijf. Daaronder valt ook het schenden van de informatieplicht jegens de curator. Op die manier worden schuldeisers benadeeld en komt de verdachte er zelf financieel beter uit.
Grofweg kunnen een drietal vormen van faillissementsfraude worden onderscheiden: verwijtbare benadeling, faillissement met voorbedachte raden en bedrieglijke bankbreuk.
Van verwijtbare benadeling is sprake als een bestuurder van een bedrijf schuldeisers opzettelijk benadeeld. Gedacht kan worden aan de situatie waarin de bestuurder bepaalde bezittingen verzwijgt voor de schuldeisers en deze vervolgens voor een (te) laag bedrag verkoopt. Het geld wordt dan in eigen zak gestoken.
Van faillissement met voorbedachte raden is sprake als een onderneming wordt opgericht om opzettelijk schulden te maken met de wetenschap dat het bedrijf later failliet zal gaan.
Van bedrieglijke bankbreuk is sprake wanneer schuldeisers opzettelijk benadeeld worden. Dat kan door het onttrekken van enig goed aan de boedel, het doen van buitensporige uitgaven of het wederrechtelijk bevoordelen van één of meer schuldeisers.
Faillissementsfraude is een gecompliceerd strafrechtelijk fenomeen, waarbij vaak grote sommen geld gemoeid zijn en meerdere belangen spelen van partijen. Onze advocaten zijn in staat om de angel uit een zaak te halen en daarbij samen met u te bekijken op welke manier het beste resultaat kan worden behaald.
Btw-fraude
Bij btw-fraude is het terugvorderen van btw terwijl u daar geen recht op heeft. Doorgaans is sprake van lege BV’s die worden verkocht of aangekocht, waarbij allerlei kosten worden opgevoerd waarvan btw wordt teruggevorderd.
De FIOD stelt dan dat die btw frauduleus is teruggevorderd. Er ontstaat in de strafzaak vaak discussie over de vraag of de opgevoerde kosten en de boekhouding wel of niet volledig is overhandigd aan de koper van de BV of BV’s.
Niet zelden worden in dit soort zaken een omvangrijk aantal getuigen gehoord. Dit gebeurt om de juistheid van het onderzoek van de FIOD te toetsen.
BTW-fraude zaken zijn zaken met een lange adem. Dat is in beginsel niet erg, mits u als verdachte gedurende dat proces op vrije voeten bent. Als u vastzit, ligt dat complexer. Dat neemt niet weg dat wanneer er belastend materiaal tegen u ligt, er onderzoek moet plaatsvinden. Juist om tot de kern van de zaak te komen en ook ontlastend bewijs te vinden. In dit soort zaken kan een gevangenisstraf worden opgelegd. Onze advocaten beschikken over specifieke juridische kennis om hier een stokje voor te steken.
Internetfraude
Bij internetfraude wordt het internet als medium ingezet om fraude te plegen. Marktplaatsoplichting bijvoorbeeld. U wordt ervan verdacht spullen te koop aan te bieden. Deze spullen laat u vooraf afrekenen, maar worden nooit geleverd aan de koper.
Of u wordt ervan verdacht een online webshop te hebben, die niet blijkt te bestaan. Een ander voorbeeld is het online verhuren van een vakantieappartement. Bij aankomst door de gasten blijkt het appartement niet te bestaan. Kortom, er zijn vele vormen van internetfraude mogelijk.
Uitkeringsfraude
Uitkeringsfraude kan op verschillende manieren aan de orde zijn. Bijvoorbeeld wanneer een stel in het echt samenwoont, maar een uitkering voor twee eenpersoonshuishoudens ontvangt. Dit is financieel gezien gunstig, omdat een bijstandsuitkering voor twee eenpersoonshuishoudens hoger ligt dan een tweepersoonshuishouden. Of wanneer iemand een persoonsgebonden budget claimt voor meer geld dan de zorg die er tegenover heeft gestaan. U kunt ook verdacht worden van het zwart bijverdienen naast uw bijstandsuitkering. Deze feiten worden opgespoord door de Sociale Recherche. Dit is een bijzondere opsporingsdienst die volledig is gespecialiseerd in het opsporen van dergelijke feiten.
De straf die hierop staat, is tweeledig. Enerzijds wordt u gestraft voor het plegen van de fraude. Anderzijds moet u ook het bedrag dat u ten onrechte heeft ontvangen, terugbetalen. Dit bedrag kan flink oplopen wanneer u uitkeringsfraude heeft gepleegd gedurende meerdere jaren. Dat is een aparte bestuursrechtelijke procedure die los staat van de strafzaak. Desalniettemin kunnen onze advocaten met u bespreken hoe hiermee om te gaan en wat er kan worden aangevoerd in het kader van een strafmaatverweer.
Verzekeringsfraude
Verzekeringsfraude komt veelvuldig voor. Hierbij is de verzekeringsmaatschappij als het ware het slachtoffer. Bijvoorbeeld wanneer iemand een diefstal claimt van zijn inboedel, terwijl de goederen niet zijn gestolen. Of het claimen van een dure zonnebril bij een reisverzekering, terwijl de zonnebril eigenlijk helemaal niet stuk is gegaan. Er zijn vele vormen van uitkeringsfraude denkbaar.
Verzekeringen gaan vaak zelf op onderzoek uit en komen tot een conclusie, of u leugenachtige informatie heeft verstrekt of niet. Die conclusie hoeft lang niet altijd te kloppen. Het is zaak dat goed wordt gekeken naar de manier waarop een verdenking jegens u is gerezen en de wijze waarop onderzoek is gedaan. Onze advocaten kunnen u vanaf moment één hierover adequaat adviseren.
Bitcoinfraude
Bitcoin is de meest bekende virtuele munt. Bitcoin is ontzettend populair en er is veel vraag naar. Hierdoor is de Bitcoin fors in waarde gestegen. Er kan veel geld worden verdiend met het verkopen en aanschaffen van Bitcoin. Reden waarom een groot deel van de bevolking de Bitcoin als beleggingsobject gebruikt.
Bitcoinfraude
Bitcoin is de meest bekende virtuele munt. Bitcoin is ontzettend populair en er is veel vraag naar. Hierdoor is de Bitcoin fors in waarde gestegen. Er kan veel geld worden verdiend met het verkopen en aanschaffen van Bitcoin. Reden waarom een groot deel van de bevolking de Bitcoin als beleggingsobject gebruikt.
Bitcoinfraude kent vele vormen, maar in essentie draait het om het onrechtmatig verkrijgen of verliezen van Bitcoins. Bijvoorbeeld, u kunt worden beschuldigd van betrokkenheid bij fraude, omdat u iemands vertrouwen zou hebben gewonnen door hoge rendementen op hun investering in Bitcoin te beloven, terwijl de Bitcoins daarna verdwenen. Een andere veelvoorkomende vorm van fraude betreft het misbruik van Ledger-wallets, waarbij fraudeurs via phishing e-mails toegang proberen te krijgen tot cryptovaluta.
Als u wordt verdacht van betrokkenheid bij Bitcoinfraude, kan dit niet alleen leiden tot strafrechtelijke vervolging, maar het Openbaar Ministerie kan ook aanzienlijke bedragen van u terugvorderen. Het is belangrijk om te weten dat de bedragen die worden gevorderd vaak hoger zijn dan het daadwerkelijke voordeel dat u zou hebben behaald. Dit maakt het des te belangrijker om deskundige juridische bijstand te hebben die uw belangen kan verdedigen.
Bij ons advocatenkantoor begrijpen we de complexiteit van Bitcoinfraudezaken. Wij hebben ruime ervaring met het verdedigen van cliënten die worden verdacht van fraude met cryptovaluta. Onze gespecialiseerde advocaten staan u bij in iedere fase van het proces, van het eerste verhoor tot aan de rechtszaak. Wij zorgen ervoor dat u een eerlijke behandeling krijgt en niet (financieel) opdraait voor feiten die u niet heeft gepleegd.
Extern Verwijzingsregister (EVR)
Als u ervan wordt verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het plegen van een strafbaar feit waarbij uw bankrekening is betrokken, zoals bijvoorbeeld diefstal van geld waarvoor u uw rekening, uw pasje en uw pincode ter beschikking heeft gesteld, is een strafzaak niet het enige waar u rekening mee moet houden.
Die strafzaak is veelal niet het vervelendste waar u mee te maken heeft. Erger is dat de bank ook aangifte tegen u zal doen wegens fraude indien zij vermoeden dat u uw rekening ter beschikking heeft gesteld voor het plegen van strafbare feiten. Dit heeft als gevolg dat uw rekening geblokkeerd wordt. Daarnaast melden zij u bij het zogeheten Externe Verwijzingsregister (EVR). Hierdoor kunt u gedurende jaren niet bankieren, niet bij de bank waar de rekening liep waarmee is gefraudeerd, maar ook niet bij andere banken. Dat is uitermate vervelend, omdat in ons huidige tijdperk een bankrekening onmisbaar is om te kunnen leven en om onafhankelijk te kunnen functioneren.
Onze advocaten kunnen u niet alleen helpen in de strafzaak, maar ook in de procedures om u uit dat Externe Verwijzingsregister te laten schrappen.
Straffen voor fraude
De straffen voor fraude kunnen uiteenlopen van werkstraffen tot gevangenisstraffen. Voorwaardelijk dan wel onvoorwaardelijk. Dit is allemaal afhankelijk van de fraudevorm, de hoogte van het bedrag en ook de vraag in hoeverre er sprake is van een georganiseerde structuur of verband waarbinnen die fraude is gepleegd.
Het Openbaar Ministerie zal een strafeis baseren op zijn eigen richtlijn. Die richtlijn treft u via deze link aan.
De rechter zal uiteindelijk kijken naar de zogenoemde LOVS-oriëntatiepunten. Op basis van deze oriëntatiepunten kunt u een indicatie van de te verwachten straf krijgen. Die oriëntatiepunten treft u via deze link aan.
Let op: Dit zijn niet voor niets richtlijnen en oriëntatiepunten. Hiervan kan worden afgeweken. Er moet immers altijd rekening worden gehouden met uw persoonlijke omstandigheden.
Onze advocaten zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat – bij een eventuele bewezenverklaring – de straf zo laag mogelijk uitvalt. Daarbij kunnen bijvoorbeeld media-aandacht, uw persoonlijke omstandigheden of de omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd een rol spelen.