Advocaat diefstal nodig?
Diefstal is het meest voorkomende strafbare feit in Nederland. U kunt op heterdaad aangehouden worden voor diefstal, maar ook buiten heterdaad. In dat laatste geval zal de politie u waarschijnlijk thuis komen ophalen en is er mogelijk al het nodige recherchewerk verricht.
Er kunnen behoorlijke gevangenisstraffen voor diefstal worden opgelegd. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ernst van de diefstal. U hoeft niet te vrezen voor een jarenlange gevangenisstraf bij een eenvoudige winkeldiefstal met een waarde van enkele euro’s.
Het is van belang om u zo spoedig mogelijk te laten informeren over uw rechten. Wij zullen u bijstaan tijdens verhoren, waarbij we samen met u de meest geschikte aanpak bespreken. Ook waken wij er tijdens verhoren voor dat er geen suggestieve vragen worden gesteld en u niet in een hoekje wordt gedrukt.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen eenvoudige diefstal (artikel 310 Sr) en gekwalificeerde diefstal (artikel 311 Sr).
Wat is eenvoudige diefstal?
Bij eenvoudige diefstal gaat het slechts om het stelen van een eigendom, zonder dat daarbij bijvoorbeeld wapens zijn gebruikt. Artikel 310 Sr luidt:
“Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Dat wegnemen van een goed moet opzettelijk gebeuren. U kunt het dus niet per ongeluk hebben meegenomen. Met wegnemen wordt, volgens de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2019:676), het ‘verschaffen van feitelijke heerschappij’ bedoeld.
Wat is gekwalificeerde diefstal?
Bij gekwalificeerde diefstal is er sprake van omstandigheden die de diefstal ernstiger en/of gevaarlijker maken. Hiervan is sprake wanneer een diefstal door meerdere personen wordt gepleegd. Ook het gebruik van wapens of een inbraak wordt door de wetgever zwaarder bestraft dan eenvoudige diefstal. Artikel 311 Sr luidt:
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft:
1°
diefstal van vee uit de weide;
2°
diefstal bij gelegenheid van brand, ontploffing, watersnood, schipbreuk, stranding, spoorwegongeval, oproer, muiterij of oorlogsnood;
3°
diefstal in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;
4°
diefstal door twee of meer verenigde personen;
5°
diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, of door listige kunstgrepen, of door een samenweefsel van verdichtsels;
6°
Diefstal met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.
2. Indien de onder 3° omschreven diefstal vergezeld gaat van een der in onder 4° en 5° vermelde omstandigheden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.
Wat is verduistering?
Verduistering is het wederrechtelijk toe-eigenen van een goed dat degene reeds in zijn bezit heeft. In eerste instantie steelt u het dus niet van iemand, want u heeft het goed rechtmatig onder u. De verduisteringsbepaling is te vinden in artikel 321 Sr en luidt:
“Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.”
Van verduistering is bijvoorbeeld sprake wanneer u een dag een auto huurt op vakantie en deze niet terugbrengt. U heeft dan in eerste instantie de auto rechtmatig onder u wegens het huurcontract. Door het niet terugbrengen van de auto maakt u zich echter schuldig aan verduistering. Ook de medewerker van een financiële afdeling die toegang heeft tot bedrijfsfondsen en geld naar zichzelf overmaakt, pleegt verduistering.
Wat is heling?
Heling gebeurt regelmatig en komt veelvuldig voor. Zo worden er in Amsterdam fietsen gestolen door bijvoorbeeld zwervers. Wist u dat u zich schuldig maakt aan heling wanneer u deze fiets koopt voor een paar tientjes? U kunt zich ook schuldig maken aan heling wanneer u voor een lage prijs een Fatbike of andere elektrische fiets koopt via Marktplaats.
Het Openbaar Ministerie stelt zich in dergelijke gevallen op het standpunt dat u wist of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat de fiets uit misdrijf afkomstig was.
Er zijn drie soorten heling te onderscheiden: opzetheling, schuldheling en gewoonteheling.
Van opzetheling (art. 416 Sr) is sprake als iemand wist dat het goed afkomstig was uit een misdrijf. Bijvoorbeeld als u is verteld dat de Fatbike is gestolen en u hem toch koopt.
Gewoonteheling (art. 417 Sr) is een zwaardere variant van opzetheling. Iemand maakt zich dan gedurende een langere periode schuldig aan het opzettelijk helen van goederen.
Bij schuldheling (art. 417 bis Sr) heeft u geen opzet gehad op het helen van goederen. In dit geval wordt u een verwijt gemaakt dat u geen grondiger onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van het goed. Bijvoorbeeld als u op straat van een onbekend persoon een mooie fiets koopt voor een paar tientjes, terwijl de fiets misschien wel 500,- euro waard zou zijn. U had in dat geval in de visie van het Openbaar Ministerie meer vragen moeten stellen. Bij een bewezenverklaring moet de rechter tot het oordeel komen dat u redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het goed afkomstig was uit een misdrijf.
Het is lang niet altijd even duidelijk of iemand zich daadwerkelijk heeft schuldig gemaakt aan één van deze vormen van heling. In het geval van schuldheling kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u wél vragen heeft gesteld over de herkomst van de fiets, maar dat er geen belletje is gaan rinkelen dat de fiets gestolen was. Wij adviseren u over uw procespositie en bepalen samen met u welke strategie het meest gunstig is voor u.
Plofkraak advocaat
De afgelopen jaren komen plofkraken voornamelijk in het nieuws wanneer er een geldautomaat is opgeblazen. Dit gebeurt vaak met zware explosieven, waardoor de hele buurt wordt opgeschrikt. Aangezien het uiteindelijk gaat om het wegnemen van het geld uit de automaat, is dit ook een vorm van diefstal. De schade is meestal groot, door bijvoorbeeld brand- en instortingsgevaar aan het gebouw zelf, maar ook voor omwonenden kan het levensbedreigende situaties opleveren.
Dit is de reden dat plofkraken in de regel worden bestraft met hoge gevangenisstraffen. Uitgebreide justitiële onderzoeken gaan vaak vooraf aan de behandeling van de zaak ter zitting.
De afgelopen jaren hebben wij diverse plofkraakzaken tot een succesvol einde weten te brengen. Onze advocaten hebben diepgaande kennis van het strafrecht en zijn gespecialiseerd in zaken met betrekking tot plofkraken. Wordt u verdacht van het plegen van een plofkraak, neem dan contact op met ons kantoor om de mogelijkheden te bespreken.
Plofkraak woningoverval
Een woningoverval, ook wel een overval in de woning genoemd, is een ernstig misdrijf waarbij geweld of bedreiging wordt gebruikt om bewoners te dwingen tot het afgeven van waardevolle bezittingen. De straffen voor woningovervallen zijn dan ook hoog, vaak variërend van jarenlange gevangenisstraffen tot strenge bijkomende maatregelen.
Als verdachte van een woningoverval kunt u te maken krijgen met strafrechtelijke vervolging. Het Openbaar Ministerie neemt dergelijke zaken zeer serieus, waarbij het zwaartepunt vaak ligt op het gebruikte geweld en de mate van psychische en fysieke schade die de slachtoffers hebben opgelopen.
In woningovervalzaken is er vaak sprake van complexe bewijslast. Denk hierbij aan getuigenverklaringen, forensisch bewijs zoals vingerafdrukken en DNA, en digitale sporen zoals telefoongegevens. Een goede verdediging vereist daarom niet alleen kennis van strafrecht, maar ook een gedegen begrip van opsporingsmethoden en bewijstechnieken.
Onze advocaten hebben ruime ervaring in het verdedigen van mensen die beschuldigd worden van woningovervallen. Wij analyseren het bewijsmateriaal kritisch, zoeken naar mogelijke onrechtmatigheden in het onderzoek en stellen een sterke verdediging op om uw belangen te waarborgen.
Wordt u verdacht van een woningoverval of bent u in aanraking gekomen met de politie in een dergelijke zaak? Neem dan direct contact met ons op voor deskundige bijstand en een stevige juridische verdediging.
Straffen voor diefstal
De straffen voor diefstal kunnen erg variëren. De richtlijnen van het Openbaar Ministerie en de LOVS-oriëntatiepunten bieden aanknopingspunten voor respectievelijk de straf die het Openbaar Ministerie zal eisen en de straf die de rechter – als tot een bewezenverklaring wordt gekomen – zal opleggen.
Het Openbaar Ministerie heeft richtlijnen voor (winkel)diefstal en verduistering al dan niet met geweld en diefstal van voertuigen.
De rechter zal uiteindelijk kijken naar de zogenoemde LOVS-oriëntatiepunten. Op basis van deze oriëntatiepunten kunt u een indicatie van de te verwachten straf krijgen. Die oriëntatiepunten treft u via deze link aan.
Let op: Dit zijn niet voor niets slechts richtlijnen en oriëntatiepunten. Hiervan kan worden afgeweken. Richtlijnen en oriëntatiepunten houden immers geen rekening met uw persoonlijke omstandigheden.
Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat – bij een eventuele bewezenverklaring – de straf zo laag mogelijk uitvalt. Daarbij kunnen bijvoorbeeld media-aandacht, uw persoonlijke omstandigheden of de omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd een rol spelen.