Advocaat bezwaar tegen DNA-afname nodig?
In Nederland bent u verplicht om mee te werken aan een DNA-afname wanneer u veroordeeld bent een bevel daartoe heeft ontvangen. Deze maatregel kan grote gevolgen hebben, aangezien uw DNA-profiel wordt opgeslagen in een DNA-databank en u hierop verder geen invloed heeft. In de meeste gevallen wordt DNA-materiaal verkregen door een afname van wangslijmvlies.
Er zijn strikte formele vereisten verbonden aan een DNA-onderzoek. Zo moet een bevel tot DNA-afname aan bepaalde juridische voorwaarden voldoen. Dit betekent dat het bevel, de afname, en de verwerking van uw DNA op een juridisch correcte manier moeten plaatsvinden.
U kunt, na het afstaan van uw DNA, een bezwaarschrift indienen tegen het bepalen en verwerken van uw DNA-profiel. Dit kan worden gedaan, bijvoorbeeld als u vindt dat het bevel niet correct is afgegeven, of als u bezwaar heeft tegen de wijze van verwerking van uw DNA-profiel. De officier van justitie dient af te zien van een bevel tot DNA-afname indien redelijkerwijs aannemelijk is dat het bepalen en verwerken van het DNA-profiel gelet op de aard van het misdrijf of de bijzondere omstandigheden waaronder het misdrijf is gepleegd, niet van betekenis zal kunnen zijn voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten van de veroordeelde.
Het is belangrijk om u goed te laten adviseren als u betrokken bent bij een DNA-onderzoek. Een advocaat kan ervoor zorgen dat uw bezwaarschrift aan alle formele vereisten voldoet en goed is onderbouwd, zodat uw rechten optimaal worden verdedigd.
Onze advocaten hebben ruime ervaring met zaken die betrekking hebben op DNA-onderzoeken en de bijbehorende juridische procedures. Neem gerust contact op met ons kantoor als u vragen heeft of juridische bijstand wenst bij het indienen van een bezwaarschrift. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren.
Wanneer kan DNA worden afgenomen?
De regels voor het afnemen van DNA bij veroordeelden zijn vastgelegd in de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Deze wet bepaalt in welke gevallen DNA van een veroordeelde mag worden afgenomen en opgeslagen in de DNA-databank.
DNA mag worden afgenomen als u bent veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dit omvat over het algemeen misdrijven waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat. De drempel voor het afnemen van DNA is daardoor relatief laag, omdat veel misdrijven in Nederland voldoen aan deze eis.
Na de afname wordt het DNA-profiel opgeslagen in een landelijke DNA-databank, waar het kan worden vergeleken met DNA-profielen die in andere strafrechtelijke onderzoeken worden gebruikt. U heeft geen zeggenschap over het gebruik van uw DNA-profiel zolang het in de databank is opgeslagen.
Hoe lang wordt mijn DNA bewaard?
Het DNA van een veroordeelde wordt in de meeste gevallen opgeslagen in de landelijke DNA-databank, waar het bewaard blijft totdat er een beslissing wordt genomen over de vernietiging ervan. De periode waarin uw DNA wordt bewaard is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het misdrijf, de strafmaat en of u eerder bent veroordeeld.
Bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van maximaal zes jaar staat, kan uw DNA maximaal 20 jaar worden bewaard. Bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van meer dan zes jaar staat, kan uw DNA tot 30 jaar worden bewaard. Als u in hoger beroep wordt vrijgesproken, moet het DNA-materiaal onmiddellijk worden verwijderd uit de databank. Aangezien u in dat geval niet langer als veroordeelde wordt beschouwd, bestaat er geen wettelijke basis om uw DNA te bewaren.
De procedure voor het vernietigen van het opgeslagen DNA-materiaal kan er verschillend uitzien. Het Openbaar Ministerie kan de opdracht geven om het DNA-materiaal te vernietigen. Maar u kunt ook zelf een verzoek indienen voor de vernietiging van uw DNA-profiel, bijvoorbeeld als u vindt dat het niet langer rechtmatig wordt bewaard.
Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen als u wilt weten of uw DNA-profiel kan worden vernietigd en hoe u dit kunt bewerkstelligen. Onze advocaten kunnen u hierbij helpen en uw belangen behartigen bij het indienen van een dergelijk verzoek.