Benadeelde partij

Smaad en laster zijn strafbare feiten waarbij iemand een ander in een kwaad daglicht zet. Beide delicten zijn klachtdelicten, wat wil zeggen dat vervolging slechts kan plaatsvinden indien er aangifte is gedaan. Het belangrijkste verschil tussen smaad en laster is dat het Openbaar Ministerie bij laster aanvullend moet bewijzen dat de verdachte wist dat de uitlatingen in strijd waren met de waarheid.

Kortom, als aangetoond kan worden dat iets waar is, kan er nooit sprake zijn van laster. Er kan echter wel sprake zijn van smaad of smaadschrift, want het vertellen van de waarheid kan onder omstandigheden strafbaar zijn. Indien u wordt verdacht van smaad of laster is het van belang dat u zich goed laat informeren over de juridische kwalificatie van uw uitlatingen.

Wij beschikken over advocaten die u kunnen inlichten en bijstaan in uw zaak. Kent u, of bent u, iemand die verdacht wordt van smaad of laster? Neem dan (vrijblijvend) contact op met ons kantoor.

Indien u slachtoffer bent geworden van een ernstig geweldsdelict of indien uw naaste is omgekomen door een misdrijf, dan kunt u zich in de strafzaak tegen de verdachte voegen als benadeelde partij. U kunt zich in deze procedure laten bijstaan door een advocaat. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van dergelijke zaken. Omdat ons kantoor veel ervaring heeft in de behandeling van procedures tegen verdachten, kunnen wij beide kanten van een strafzaak goed zien. Dit heeft tot gevolg dat wij u goed kunnen informeren, dat wij van te voren weten welke stappen de tegenpartij gaat of zal zetten en u daardoor precies weet waar u rekening mee kunt houden.

Als slachtoffer of nabestaande hebt u een groot aantal rechten in het strafproces waar u gebruik van kunt maken, zoals het informatierecht, het recht om te spreken en het recht op het indienen van een schadevergoeding. Wij kunnen u bij de gebruikmaking van al uw rechten informeren en u in alle stadia van het strafproces bijstaan. In veel zaken is het goed om contact leggen en onderhouden met de officier van justitie en met hem of haar aan slachtoffergesprek aan te gaan. De officier van justitie kan zich dan een beter beeld vormen van u en van het leed dat u is aangedaan. Dit heeft tot gevolg dat hij of zij zich beter kan voorbereiden op zijn deel in de strafzaak; het formuleren van een strafeis. Wij kunnen regelen dat u een slachtoffergesprek krijgt en met u meegaan naar dat gesprek. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Geen eigen bijdrage

De overheid heeft bepaald dat slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsdelicten recht hebben op pro deo rechtsbijstand zonder dat naar hun financiƫle draagkracht wordt gekeken. Ook indien u een hoog inkomen heeft, heeft u dus recht op pro deo rechtsbijstand. Daarnaast heeft de overheid bepaald dat u geen eigen bijdrage hoeft te betalen aan uw advocaat.

Artikel 12 Sv

Het kan voorkomen dat u aangifte heeft gedaan van een misdrijf, maar dat het Openbaar Ministerie heeft besloten om de zaak tegen de verdachte te seponeren. Een sepotbeslissing kan op grond van verschillende redenen worden genomen. Meestal vindt het Openbaar Ministerie dat er onvoldoende bewijs aanwezig is tegen een verdachte. Dit betekent niet dat de zaak daarmee helemaal tot een einde is gekomen. U hebt als slachtoffer namelijk het recht om binnen drie maanden nadat u de sepotbeslissing hebt ontvangen, een klaagschrift in te dienen bij het gerechtshof. Deze klaagschriftprocedure wordt ook wel een artikel 12Sv procedure genoemd. In die procedure kunt u uw beklag doen omtrent de sepotbeslissing van de officier van justitie en motiveren waarom de officier van justitie wel tot de vervolging van de verdachte had moeten overgaan. Wij zijn gespecialiseerd in deze zaken en hebben in een grote meerderheid van de door ons ingediende klaagschriften ervoor kunnen zorgen dat het Openbaar Ministerie alsnog werd gedwongen om de verdachte te vervolgen. Wij helpen u graag bij het indienen van uw klaagschrift.

Meld uw zaak aan

Indien u onderstaand formulier invult, zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    Dekens & Aytemur Strafrechtadvocaten