Advocaat afpersing nodig?

Bent u aangehouden wegens verdenking van afpersing? Afpersing lijkt op diefstal, maar het is niet hetzelfde. Bij diefstal neemt u zelf goederen weg. Bij afpersing heeft u met geweld, of het dreigen met geweld, ervoor gezorgd dat iemand gegevens of goederen aan u afstaat. Zoals bijvoorbeeld het dreigen om iemands familie iets aan te doen wanneer er niet onmiddellijk geld wordt overgemaakt naar uw rekening.

Afpersing komt in vele variaties voor en kan zelfs online plaatsvinden. Voor een bewezenverklaring van afpersing dient er altijd een bepaalde mate van dwang aanwezig te zijn.
Afpersingszaken kunnen ingewikkeld zijn doordat deze dwang niet altijd gemakkelijk is te bewijzen. Onze advocaten kunnen u adviseren over uw procespositie en samen met u een strategie bepalen.

Doordat afpersing zo gevarieerd kan zijn, is het van belang om een gespecialiseerde advocaat te consulteren. Heeft u hierover vragen, neem dan (vrijblijvend) contact op met ons kantoor.

Wat is afpersing?

Met afpersing wordt gedoeld op de situatie waarin een dader van een misdrijf de goederen niet wegneemt van een slachtoffer, maar waarin het slachtoffer deze goederen afgeeft, omdat geweld wordt gebruikt of iemand wordt bedreigd. Het is strafbaar gesteld in artikel 317 Sr en luidt:

“1. Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door geweld of bedreiging met geweld iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens, wordt, als schuldig aan afpersing, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.

2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die de dwang, bedoeld in het eerste lid, uitoefent door de bedreiging dat gegevens die door middel van een geautomatiseerd werk zijn opgeslagen, onbruikbaar of ontoegankelijk zullen worden gemaakt of zullen worden gewist.”

Een klassiek voorbeeld is de verdachte die dreigt iemands familie iets aan te doen als er niet onmiddellijk geld wordt overgemaakt naar zijn rekening. Of het richten van een pistool op iemands hoofd teneinde iemand te dwingen om juwelen af te staan.

Tegenwoordig vindt afpersing ook steeds vaker online plaats, waardoor het een vorm van cybercriminaliteit kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hacker die iemands fotoalbum hackt. De afpersing vindt dan plaats door te dreigen deze foto’s online te publiceren wanneer er geen geld wordt betaald. Ook andere gevoelige informatie kan worden gebruikt om geld afhandig te maken.

Afpersingszaken kunnen vaak ingewikkeld zijn, omdat dwang niet zonder meer komt vast te staan. Onze advocaten kunnen u adviseren over uw procespositie en samen met u een strategie bepalen.

Wat is afdreiging (chantage)?

Afdreiging is een vorm van afpersing. In de volksmond wordt het ook wel ‘chantage’ genoemd. Het lijkt erg op afpersing, maar het is niet hetzelfde. Bij afpersing wordt er geweld gebruikt of gedreigd met het gebruik van geweld.

Daarentegen wordt bij afdreiging geen geweld gebruikt. Wel wordt iemand gedwongen, maar dan aan de hand van smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim.

Afdreiging is strafbaar gesteld in artikel 318 Sr en luidt:

“1. Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens, wordt als schuldig aan afdreiging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

2. Indien het feit wordt gepleegd met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de op het feit gestelde gevangenisstraf met een derde verhoogd.

3. Dit misdrijf wordt niet vervolgd dan op klacht van hem tegen wie het gepleegd is.

Straffen voor afpersing

De straffen voor afpersing en afdreiging lopen erg uiteen. Het is afhankelijk van de omstandigheden van het geval of bijvoorbeeld een geldboete of een gevangenisstraf wordt opgelegd. Hierbij speelt vaak de mate van dwang en de waarde van de goederen een rol. In de praktijk komt het voor dat gevangenisstraffen worden opgelegd voor deze strafbare feiten.

Neem bij vragen gerust contact op met Dekens Aytemur Strafrechtadvocaten. Zij kunnen u informeren over de straf die mogelijk boven uw hoofd hangt.

Meld uw zaak aan

Indien u onderstaand formulier invult, zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    Dekens & Aytemur Strafrechtadvocaten